Ciklámen csoport - ovoda.degyfk

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Magunkról
Ciklámen csoport - Kompetencia alapú nevelés
.............................................................................................................................................................................................................................

Óvodapedagógusok:
                                                                            
 Molnár Antalné (Marika)     Tömöriné Oláh Mária

Dajka: Sóvágó Imre Zsoltné (Emike)
Pedagógiai asszisztens: Mező Ágnes

Bennünket "Ciklámeneseket" a "C" épület emeletén találnak meg. Csoportunk egyéni arculatát a vegyes életkoron túl a Kompetencia alapú nevelés és a Projektmódszer alkalmazása határozza meg:
1.    A fejlettebb, érettebb gyermekek magatartása, teljesítménye a kicsik számára vonzó, követendő minta. A nagyok tanulási sémáit a kicsik gyorsan utánozzák, s a kis sikerek alakítják a beállítódást.          
2.    A megismerő folyamat a természetben, élet- és élményhelyzetekben történik, a játékos tanulás blokkjaiból tevődik össze, ahol a hangsúly a játékos szituációkon van, melynek megélése közben jutnak el a gyerekek a felismerésig- felfedezésig.        
3.    Nem elvárásokat állítunk a gyerekek elé, hanem személyes célokat, hétköznapi távlatokat, a szabad önkifejezés lehetőségét.    
4.    Vannak kiemelkedő képességek, amelyek fejlesztésére nagy hangsúlyt fektetünk:
  • önálló tanulás, kreativitás, alkalmazható képesség
  • választás és döntés képessége
  • a kooperáció, konszenzus és kommunikáció képessége
  • önérvényesítés és alkalmazkodás
  • problémaérzékenység és rendszerlátás képessége.
Mindezeket a képességeket és a differenciálást különböző szervezeti formákban tudjuk megvalósítani. A leggyakoribb a mikrocsoportos forma, de ezen kívül alkalmazzuk a csoportos, a páros, és egyénenkénti formákat is.
A projektmódszer alkalmazása feltételezi, hogy a szülőkkel szoros együttműködés jöjjön létre a közös célok megvalósulása érdekében. A legtöbbet a közös élmények szerzésében tudunk segíteni, illetve a mindennapokban, a gyűjtőmunkában együttműködni.
robertkiss
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz